Skip to content Skip to footer

De 3 verschillen tussen seriële en parallelle installaties

De 3 grootste verschillen tussen seriele en parallelle installaties

Seriele en parallelle installaties. Wat zijn de verschillen? Zonnepanelen zijn een geweldige manier om je huis of bedrijf van stroom te voorzien met hernieuwbare energie. Bij het installeren van zonnepanelen zijn er twee belangrijke configuraties: serieel en parallel. Deze gaan wij nu verder toelichten. Elk van deze configuraties heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van je specifieke behoeften.

In deze blog zullen we de verschillen tussen serieel en parallel geschakelde zonnepanelen installaties bespreken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het kiezen van de type installatie die past bij jouw behoefte, jouw type dak en de omgeving waarin je woont.

Seriële zonnepanelen installatie

Een seriële zonnepanelen installatie is een systeem waarbij de positieve aansluiting van het ene zonnepaneel is verbonden met de negatieve aansluiting van het volgende zonnepaneel. Dit creëert een enkele stroomweg, waarbij de stroom van het ene zonnepaneel doorstroomt naar het volgende zonnepaneel enzovoort. Het totale voltage van het systeem wordt verhoogd naarmate er meer panelen aan de serie worden toegevoegd. Laten we nu snel verder gaan met de voor- en nadelen van seriele en parallelle installaties.

seriele en parallelle installatie

Voordelen van seriële zonnepaneleninstallatie:

  1. Hogere spanning
    Seriële zonnepanelen installaties hebben een hogere spanning dan parallelle installaties, wat betekent dat ze beter geschikt zijn voor situaties waarin er lange afstanden moeten worden overbrugd. Denk hierbij aan een breed dak!
  2. Minder kabels
    Omdat seriële zonnepaneleninstallaties minder kabels nodig hebben dan parallelle installaties, zijn ze gemakkelijker te installeren en te onderhouden.
  3. Efficiënter gebruik van omvormers
    Omdat het voltage van een seriële zonnepaneleninstallatie hoger is, kunnen ze efficiënter gebruik maken van omvormers, wat kan resulteren in lagere energiekosten.

Nadelen van seriële zonnepanelen installatie:

  1. Problemen met schaduw
    Bij seriële zonnepaneleninstallaties kan een schaduw op één paneel de prestaties van alle panelen beïnvloeden, omdat de stroom door alle panelen loopt. Dit kan resulteren in een aanzienlijke daling van de totale energieopbrengst.
  2. Minder flexibel
    Seriële zonnepaneleninstallaties zijn minder flexibel dan parallelle installaties, omdat het lastiger is om panelen toe te voegen of te verwijderen.
  3. Hogere kans op storingen
    Omdat de stroom door alle panelen in een seriële zonnepaneleninstallatie loopt, kan een storing in één paneel de prestaties van het hele systeem beïnvloeden.

Parallelle zonnepanelen installatie

Een parallelle zonnepanelen installatie is een systeem waarbij elk paneel individueel is aangesloten op de omvormer, deze wordt doorgaans aangeduid als de micro-omvormer. Lees hier meer over de micro-omvormers. Dit creëert meerdere stroomwegen, waarbij elke stroomweg slechts een deel van de stroom van elk paneel draagt.



seriele en parallelle installatie

Voordelen van parallelle zonnepanelen installatie:

  1. Problemen met schaduw
    Bij parallelle zonnepaneleninstallaties hebben schaduwproblemen op één paneel geen invloed op de prestaties van de andere panelen, omdat elk paneel individueel is aangesloten op de micro-omvormer. Dit kan resulteren in een hogere totale energieopbrengst.
  2. Flexibiliteit
    Parallelle zonnepaneleninstallaties zijn flexibeler dan seriële installaties, omdat het gemakkelijker is om panelen toe te voegen of te verwijderen.
  3. Minder kans op storingen
    Omdat elk paneel individueel is aangesloten, heeft een storing in één paneel geen invloed op de prestaties van de andere panelen. Je lokaliseert de defectieve omvormer/paneel en vervangt deze eenvoudig.

Nadelen van parallelle zonnepanelen installatie:

  1. Hogere kosten
    Parallelle zonnepaneleninstallaties vereisen meer kabels en omvormers, wat kan resulteren in hogere kosten. De meeste toegepaste wijze van installatie is één micro-omvormer per paneel echter biedt Jinko Zonnepanelen meerdere opties door micro-omvormers van Hoymiles te installeren die meerdere panelen (2, 4 en zelfs tot 6) kunnen hosten.
  2. Lagere spanning
    Parallelle zonnepaneleninstallaties hebben over het algemeen een lagere spanning dan seriële installaties, wat kan leiden tot hogere energiekosten als er lange afstanden moeten worden overbrugd.
  3. Meer onderhoud
    Omdat parallelle zonnepanelen installaties meer componenten hebben, kunnen ze meer onderhoud vereisen dan seriële installaties. Echter is dit niet altijd het geval en berust dit feit op meerdere factoren.


Wat is nou de conclusie?

Seriele en parallelle installaties? Wat wordt het? Het kiezen van de juiste zonnepanelen installatie hangt af van je specifieke behoeften en situatie. Als je een lange afstand moet overbruggen en schaduw geen probleem is, kan een seriële zonnepanelen installatie een goede keuze zijn. Als flexibiliteit en schaduwproblemen belangrijker zijn, kan een parallelle zonnepanelen installatie de beste optie zijn.

Zorg ervoor dat je met een gekwalificeerde professional van Jinko Zonnepanelen praat voordat je een beslissing neemt, zodat je de beste optie voor jouw situatie kunt kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen! Toch is het slim om voor een installatie te gaan met micro-omvormers wanneer je dak veel schaduw vangt door omliggende gebouwen, bomen of andere obstakels. Dus weet jij nu het verschil tussen de seriele en parallelle installaties?

Wil je toch meer weten over het verschil en waar je aan moet denken bij de overweging tussen seriele en parallelle installaties? Neem vrijblijvend,  volkomen gratis, snel contact op en maak gebruik van deze gratis dienst!

zonnepaneel whatsapp chat Solar Pro Tech