Skip to content Skip to footer

De salderingsregeling: hoe werkt het?

De salderingsregeling, goed om te weten!

Wat is de salderingsregeling? Wij proberen alles voor je op een rijtje te zetten zodat je na het lezen van deze blog precies weet wat deze regeling inhoudt. Wij helpen je graag op weg, dus lees snel verder! Heb je geen zonnepanelen maar overweeg je ze wel? Dan is het zeker handig om de onderstaande informatie door te nemen!

De salderingsregeling is een belangrijke financiële stimulans voor mensen die zonnepanelen op hun dak hebben. Het houdt in dat de eigenaar van zonnepanelen de energie die hij of zij opwekt en niet direct gebruikt, kan terug leveren aan het elektriciteitsnet. Op deze manier wordt de eigenaar gecompenseerd voor de energie die hij of zij heeft opgewekt, maar niet heeft gebruikt.

De salderingsregeling is van kracht sinds 2014 en wordt toegepast door alle energiemaatschappijen in Nederland. De regeling geldt voor particulieren en kleine bedrijven die maximaal 10.000 kWh per jaar verbruiken. Voor hen geldt dat zij tot het totaal van hun verbruik de energie die zij opwekken mogen aftrekken. Dit houdt in dat als zij meer energie opwekken dan zij verbruiken, zij een vergoeding krijgen voor de terug geleverde energie. De tarieven kunnen verschillen en wellicht is het handig om een boekhouder raad te plegen wanneer je veel terug levert omdat je gezien kan worden als een “ondernemer”!

De vergoeding voor terug geleverde energie is echter vaak gelijk aan het tarief dat de energiemaatschappij vraagt voor het afnemen van energie. Dit tarief bestaat uit de leveringskosten, energiebelasting en btw. Het is dus mogelijk om voor de energie die je terug levert hetzelfde tarief te ontvangen als dat je betaalt voor de energie die je afneemt.

De salderingsregeling wordt gezien als een belangrijke stimulans voor de installatie van zonnepanelen. Het maakt de investering in zonnepanelen financieel aantrekkelijker, omdat de terugverdientijd van de investering korter wordt. Hierdoor wordt het voor meer mensen mogelijk om zonnepanelen te plaatsen en zo hun energieverbruik te verduurzamen.

Het is echter wel belangrijk om te benadrukken dat de salderingsregeling op termijn zal worden afgebouwd. Dit betekent dat de vergoeding voor terug geleverde energie geleidelijk zal dalen, beginnend in 2025 tot het in 2031 geheel is afgebouwd naar nul. Het afbouwtraject van de salderingsregeling is vastgelegd in de Wet Voortgang Energietransitie (Wet VET). Dit betekent dat de vergoeding voor terug geleverde energie elk jaar iets lager zal zijn dan het jaar daarvoor, tot het in 2031 helemaal is afgebouwd.

De afbouw van de salderingsregeling wordt gedaan om de groei van zonnepaneleninstallaties te kunnen blijven ondersteunen, maar ook om de kosten voor het elektriciteitsnet beheersbaar te houden. Als er steeds meer energie wordt terug geleverd, kan het net overbelast raken en kan de stabiliteit van het net in gevaar komen. Het afbouwen van de salderingsregeling geeft energiemaatschappijen de tijd om zich hierop voor te bereiden en de benodigde investeringen te doen.

Jinko Zonnepanelen kan je helpen om te kijken wat de salderingsregeling in jouw specifieke situatie betekent. Wat levert het jou op? Wat ga je terug leveren en hoe draag je bij aan een groenere toekomst? We kijken graag vrijblijvend naar je huidige installatie, naar je energiecontract en hoe de salderingsregeling voor jou voordelen met zich mee brengt. Ook helpen onze experts graag om te kijken hoe de geleidelijke afbouw van deze salderingsregeling eruit ziet en kunnen zij heel eenvoudig een schema op stellen dat precies in kaart brengt, aan de hand van jouw aantal panelen, jouw energieprijs, en dergelijke, om te kijken hoe het in de toekomst er voor jou zal uitzien. 

Dus, wil je hierover sparren? Bel of mail dan met een van onze experts!

zonnepaneel whatsapp chat Solar Pro Tech